Nov način dostave za Darkwood mange - Tiskovina putem pošte za 169 din. Uštedite 180 din.!

Julia 6: Džeri je nestao

255,00 RSD300,00 RSD (-15%)

Nema na zalihama

Obavestite me kada ovo izdanje ponovo bude na stanju.

Izdavač: Darkwood
Naslovna strana: Marco Soldi
Scenario: Giancarlo Berardi
Crtež: Marco Soldi
Naslov originala: Jerry è sparito
Broj originala: 6
Format: A5
Povez: meki
Boja: crno-belo
Broj strana: 130

Category:

Džeri je nestao. Mališan anđeoskog izgleda i ne baš lakog detinjstva poslednji put je viđen u parku, kad ga je majka ostavila na sekund samog… i više ga nije videla. Džeri je nestao, dečaku kome svi žele dobro neko je naneo zlo i ceo Garden Siti, na čelu sa Julijom, poručnikom Vebom i Leom Baksterom pokušava da spreči da to zlo postane veće.

I Džeri će biti pronađen – ali živ ili mrtav?

„Ne želim da se naviknem… Na sve… Ne želim da poremetim svoju sposobnost da budem emotivna… Pa čak i ako moram da platim visoku cenu za to…“

Vrlo malo toga može da nas pogodi više od dečije nesreće. S jedne strane, detinjstvo je uvreženo u našem umu kao najsrećnije doba života i teško je gledati kako ga nešto upropašćava. S druge strane, ljubav roditelja prema detetu verovatno je najbezuslovnija koja postoji, a samim tim je i patnja, ako se objektu te ljubavi nešto desi, najveća. I zato Đankarlo Berardi, autor Julije, hoda po tankoj liniji u epizodi Džeri je nestao. Ne želimo da se prelepom, nevinom dečaku iz naslova priče, koga i u tako ranom dobu život nije mazio, nešto desi; grozničavo čitamo svesku kako bismo saznali da je sve u redu, kako će završiti u zagrljaju pomalo luckaste majke. Da li će Džeri biti pronađen?

Pročitajte. Mi ćemo ovde reći da, naravno, nije sve onako kako izgleda. Detinjstvo je daleko od bezbrižnog i srećnog. Mnogi pisci su već zaključili kako ne postoji okrutnije biće od malog deteta – verovatno je najuspelije od svih to dočarao Vilijam Golding u romanu Gospodar muva, priči o školarcima koji usled avionske nesreće završavaju na pustom ostrvu bez ijednog odraslog da ih kontroliše… i ratuju međusobno kao najgori divljaci. Mali Džeri nije takav, neće biti nekog obrta koji nam govori da je plavokosi anđelak u stvari mali antihrist, to odmah možemo da vam kažemo – ali ideja o potpuno nevinoj deci ipak ne drži vodu. A ni druga stavka, bezuslovna ljubav roditelja, nije imuna na cinizam. Da jeste, vesti ne bi bile pune priča o zlostavljanjima u porodici, ne bi postojalo zasebno krivično delo čedomorstva.

Ali ostavimo cinizam po strani i zadržimo se u idealnom svetu nevine dece i brižnih roditelja. Kako se Julija, koja je očigledno već zagazila u tridesete godine, snalazi u slučaju u kome je otet jedan dečak? Interesantno je da Berardi nije Juliji podario jači materinski instinkt. U svim razgovorima sa Emili, ili sa svojom bakom, pa čak i u svojim mislima, naglašava se da Juliji nije lako što nema nikoga pokraj sebe, što nema „jaču polovinu“, da joj nedostaje ljubav. A to što ne zasniva porodicu? Potomstvo u Bonelijevim stripovima nije često – u stvari, u stripovima uopšte. Čuveni Teks Viler ide u avanture sa svojim sinom Kitom, to da; centralna tačka prvih sto brojeva Natana Nevera jeste njegov odnos sa ćerkom En; serijal Priče sa Divljeg zapada prati više generacija porodice Mekdonald; a Gea, čije je objavljivanje Darkwood nedavno završio, na kraju serijala na korak je od porođaja. Ali to su više izuzeci nego pravila: između Teksa i Kita Vilera ne postoji valjano izgrađeni odnos oca i sina, En Never je sklonjena iz Natanovog života prvom prilikom, a Geu sa detetom u samom stripu nikad nismo videli. Postoji mišljenje da su stripovi za mlađu publiku, da bi junak s potomstvom otežao identifi kaciju publike s njim i da to treba izbegavati. Tako i Julija, uprkos gorenavedenom monologu o emotivnosti, jedva da reaguje na Džerijevu otmicu više nego poručnik Veb, ili bilo ko drugi – svakako ne kao jedna žena koja želi da postane majka ali joj je to trenutno uskraćeno. A ipak…

A ipak, Berardi nas manje pušta u Julijinu glavu u ovoj svesci. Snovi da, ali njen dnevnik je šturiji nego što smo navikli, nedorečeniji. Kao da je suzdržanija, odnosno da više krije emocije – samo da bi bez reči i bez razmišljanja pojurila da zaštiti Suzan, Džerijevu majku… i dobila batine. Julija se, drugim rečima, ponaša i hladnije i impulsivnije nego obično, kao da ju je nešto izbacilo iz takta. Džeri u stvari progoni sve u stripu – i Lea Bakstera, i Alana Veba, a i samu Juliju. Svi žele da mu se ništa ne desi, da priča dobije srećan kraj. A hoće li?

Pročitajte.

Zavirite između korica:
Julia06.pdf

Dodatne informacije

Izdavači

Darkwood

Autori

Giancarlo Berardi, Marco Soldi

Godina izdavanja

2011

Zalihe / Akcije

Nema na stanju

Edicije / Revije

Serijali / Junaci

Julia

Glavni meni

Julia 6: Džeri je nestao

255,00 RSD300,00 RSD (-15%)