Nov način dostave za Darkwood mange - Tiskovina putem pošte za 169 din. Uštedite 180 din.!

Julia 3: U monstrumovom umu

255,00 RSD300,00 RSD (-15%)

Nema na zalihama

Obavestite me kada ovo izdanje ponovo bude na stanju.

Izdavač: Darkwood
Naslovna strana: Marco Soldi
Scenario: Giancarlo Berardi / Lorenzo Calza
Crtež: Gustavo Trigo / Luca Vannini / Marco Soldi
Naslov originala: Nella mente del mostro
Broj originala: 3
Format: A5
Povez: meki
Boja: crno-belo
Broj strana: 130

Category:

Već mesecima je Mirna Harod u bekstvu, već mesecima nekažnjena za ubistva koja je počinila. Ali sada se pritajila i strpljivo vreba priliku da napadne novu metu – Juliju Kendal… Konačno je došlo vreme za poslednji obračuin i ovog puta ćemo događaje videti kroz Mirnine, a ne Julijine oči…

Nakon što smo dve epizode pratili tok misli Julije Kendal, glavne junakinje serijala, U monstrumovom umu nam donosi interesantan narativni preokret – sad smo u glavi Mirne Harod, serijskog ubice kog Julija od početka serijala pokušava da privede pravdi. I sad, u poslednjem delu ove svojevrsne krimi trilogije, više nemamo sumnji u Mirnine motive: ne, ona nije sirota devojčica; ne, nije delirični junak svog sveta u kome smrću oslobađa ljude od bede života. Mirna je, kako i ime epizode kaže, monstrum. Naravno da postoje olakšavajuće okolnosti – majka koja ju je napustila, homoseksualne sklonosti koje je ekstremno religiozni otac pokušao da suzbije, nasilje u porodici… ali sve to ne opravdava Mirnu ni na trenutak, ne dovodi u pitanje njeno zlo, ne nudi nam makar razumevanje njenih motiva i njene beskrupuloznosti, a naročito ne mržnje koju gaji prema svima. Mirna je, prosto rečeno, zla osoba. Nesrećno detinjstvo i uticaj okoline eventualno su doveli do toga da to zlo izađe na površinu, ali ga nisu stvorili.

Veliki strip scenarista Alan Mur je u Paklu, svom remek-delu o Džeku Trboseku, napisao da je ubistvo, svako ubistvo, moguće rešiti samo na najbukvalniji način. Sam čin oduzimanja života drugom ljudskom biću, nagoni koji na to teraju i psihičke konstrukcije koje se stvaraju da bi ubica mogao da živi s onim što je počinio, zauvek će predstavljati misteriju nama običnim srtnicima – da ne kažemo „normalnima“. U tom smislu, iako nas ova epizoda vodi direktno u glavu Mirne Harod, u njoj osim mržnje i trauma iz detinjstva, koji su jalovi pokušaj ubice da se opravda pred sobom, ne nalazimo odgovor na pitanje šta je Mirnu Harod nateralo da ubija. Naravno, moguće je i drugačije čitanje priče – da je devojka koeficijenta inteligencije 142 postala sluđena nedostatkom majke i suzbijanjem sopstvene seksualnosti zbog religioznih predrasuda oca alkoholičara, pa je krenula da ubija. Ali to nam ne pruža odgovor na pitanje − zašto Mirna, a ne na hiljade drugih koji su živeli i žive u sličnim ili istim okolnostima otkako je sveta i veka? Kako je sa ubijanja mačaka prešla na ubijanje ljudi? Delići slike su tu, logike ima, no slagalica nikako da se sklopi u potpunosti. Um serijskog ubice mora biti konfuzno mesto puno protivrečnosti, svaki trag može biti lažan, a svaka laž dobiti snagu istine – i to nam ova epizoda Julije odlično ilustruje. Verovatno je da je Mur u pravu i da Đankarlo Berardi, sceanrista i autor serijala, to vrlo dobro zna: moguće je uhvatiti ubicu, rešiti misteriju ubistva – to ne.

Ali zabavno je pokušavati – kroz strip.

Kratki zavir:
Julija03.pdf

Dodatne informacije

Izdavači

Darkwood

Autori

Giancarlo Berardi, Gustavo Trigo, Lorenzo Calza, Luca Vannini, Marco Soldi

Godina izdavanja

2011

Zalihe / Akcije

Nema na stanju

Edicije / Revije

Serijali / Junaci

Julia

Glavni meni

Julia 3: U monstrumovom umu

255,00 RSD300,00 RSD (-15%)