Nov način dostave za Darkwood mange - Tiskovina putem pošte za 169 din. Uštedite 180 din.!

Julia 16: Senka vremena

100,00 RSD300,00 RSD (-67%)

Nema na zalihama

Obavestite me kada ovo izdanje ponovo bude na stanju.

Izdavač: Darkwood
Naslovna strana: Marco Soldi
Scenario: Giancarlo Berardi
Crtež: Piero Dall’Agnol
Naslov originala: L’ombra del tempo
Broj originala: 16
Format: A5
Povez: meki
Boja: crno-belo
Broj strana: 130

Category:

Izgleda kao da Melani Makgrat ima srećan život: okružena porodicom koju obožava, kraj oca koga voli, sve je na mestu. Zašto je onda opsedaju sećanja na devojčicu oblivenu krvlju? Kakav je to užas sakrila duboko u svojoj psihi? I može li joj Julija pomoći da otkrije zločin koji je prekrila „Senka vremena”?

Pravda je spora ali dostižna, kaže ona stara poslovica. Prvi deo je bez sumnje tačan, a oko drugog se vekovima lome koplja – ali to nije tema ovog dosijea. U ovom broju Dosijea zanima nas jedan zločin koji je decenijama bio zataškavan: ubistvo Lesli Hauel i Trevora Bjukenana.

Gradić Koulrejn u Severnoj Irskoj početkom devedesetih potresla je tragedija – dvoje njegovih stanovnika su izvršili zajedničko samoubistvo. Medicinska sestra Lesli Hauel i policajac Trevor Bjukenan odvezli su se u kuću Leslinog nedavno preminulog oca, zatvorili se u garažu i ostavili upaljen auto – otrovavši se tako karbon-monoksidom. Pronađeno je Leslino oproštajno pismo; svi su znali da je bila depresivna i da je smrt njenog oca samo pogoršala situaciju. Da li su Lesli i Trevor bili ljubavnici nije bilo jasno – oboje su bili u dugogodišnjim brakovima i imali potomstvo. Policija je izvršila uviđaj, urađena je i autopsija, nije bilo sumnje u uzrok smrti, i zaključak je bio – samoubistvo. Devetnaest godina kasnije Kolin Hauel, Leslin muž, priznao je policiji da ih je oboje ubio. Imao je i pomoć u tome – Hejzel Stjuart, Bjukenanovu suprugu s kojom je Hauel bio u dugogodišnjoj vezi.

Kolin Hauel bio je perspektivni zubar, uglađen, poštovan, aktivni član lokalne baptističke zajednice, brižni otac četvoro dece. A ispod svega toga Hauel je bio – ubica. Hejzel Stjuart (u to vreme Bjukenan) upoznao je u crkvi – ubrzo nakon toga započeli su da varaju svoje bračne drugove. Njihovu vezu je, kao i samog Hauela, karakterisala šizofrena kombinacija hrišćanskih ideala i krajnje nehrišćanskih dela: primera radi, tokom kasnijeg suđenja otkriveno je da je Stjuartova zahtevala da joj Hauel da anesteziju tokom snošaja kako ne bi osećala grižu savesti što vara muža kome se obećala pred Bogom. A s druge strane, kad je došlo do neplanirane trudnoće, abortus je odrađen na brzinu. No, za ovu vanbračnu vezu se saznalo, i kad je sve došlo do crkvenih zvaničnika, oba bračna para su pozvana na razgovor. Lesli Hauel je otad postala depresivna, dok je Trevor Bjukenan i pored svega rešio da održi svoj brak s Hejzel. Stjuartova i Hauel su obećali da će prekinuti vezu – i naravno, to nisu učinili. Umesto toga, počeli su da planiraju dvostruko ubistvo.

Tog 19. maja 1991. godine Kolin Hauel je prvo anesteticima uspavao svoju suprugu i onda joj nabio u lice crevo koje je bilo povezano na auspuh automobila. Onda ju je, već mrtvu, stavio u kola, otišao do Hejzel Stjuart, koja je uspavala Trevora Bjukenana, i to isto uradio s njim. Oproštajno pismo koje je Lesli zaista napisala nekoliko nedelja ranije, pošto je imala suicidne tendencije, pomogao im je da opravdaju zločin. I onda su Hauel i Stjuartova otišli da uživaju u svojoj nesputanoj ljubavi.

To uživanje je potrajalo svega nekoliko godina. Već 1997. Hauel se ponovo oženio – ali ne s Hejzel Stjuart. Očigledno ni ubistvo nije bilo dovoljno da ih održi zajedno, razišli su se godinu dana ranije. Ali ni Hejzel nije bila naivna, imala je niz romansi sve dok se na kraju nije udala za izvesnog Dejvida Stjuarta. I, kako to neretko biva, sve je išlo odlično – bar neko vreme, dok najstariji Hauelov sin nije poginuo u nesrećnom slučaju, što je Hauel shvatio kao božju kaznu za svoja nedela. A zatim, uložio je svoje celokupno bogatstvo u pronalaženje japanskog blaga, navodno zakopanog na Filipinima pred kraj Drugog svetskog rata. U pitanju je bila prevara i Hauel je bio sveden na to da živi u prikolici. Na kraju više nije mogao da izdrži – priznao je krivicu čelnicima baptističke crkve u Koulrejnu, a oni su obavestili policiju. Na suđenju se izjasnio da je kriv i dobio dvostruku doživotnu robiju. Hejzel Stjuart je probala da svu krivicu svali na Hauela, ali porota to nije prihvatila, osuđena je na 18 godina.

A da li je bilo zločina Senci vremena, i ako jeste, ko ga je izvršio? Pročitajte i saznajte.

Zavirite unutra:
Julija16.pdf

Dodatne informacije

Izdavači

Darkwood

Autori

Giancarlo Berardi, Piero Dall'Agnol

Godina izdavanja

2012

Zalihe / Akcije

Nema na stanju

Edicije / Revije

Serijali / Junaci

Julia

Glavni meni

Julia 16: Senka vremena

100,00 RSD300,00 RSD (-67%)