Nov način dostave za Darkwood mange - Tiskovina putem pošte za 169 din. Uštedite 180 din.!

Gea 8: Gde voda teče

255,00 RSD300,00 RSD (-15%)

Nema na zalihama

Obavestite me kada ovo izdanje ponovo bude na stanju.

Izdavač: Darkwood
Naslovna strana: Luca Enoch
Scenario: Luca Enoch
Crtež: Luca Enoch
Naslov originala: Dove scorre l’acqua
Broj originala: 8
Format: A5
Povez: meki
Boja: crno-belo
Broj strana: 130

Category:

U vodama Geinog grada, nešto se praćaka – nešto izazovno, senzualno… i gladno. Kakve to veze ima s demonstracijama ispred starog hrasta kog gradske vlasti žele da saseku? I hoće li Gea uspeti da spreči još veću opasnost koju hrast krije? Plus: Sex! Nasilje! Astralni tripovi! Tragične ljubavi! I pistaći!

Smetnuli ste s uma fabulu i likove Gee? Bez brige, tu smo da vas podsetimo. Ukratko – Gea je Zaštitnica, ratnica iz kaste koja već hiljadama godina čuva naš svet od uljeza iz drugih univerzuma. Ti uljezi stižu kroz Pragove, prolaze između dve dimenzije i nisu nužno zlice – one bezopasnije Gea šalje u Limbo. Opasnije, u koje mahom spadaju đavoli iz Krvničkog soja, prastarih neprijatelja čovečanstva, Gea ubija. Naravno, kao tinejdžerka, Gea voli sve što vole mladi (ako u to „sve“ spadaju rokenrol i dobra zabava), pa tako ima prijatelje Lea, Paulu, Ziga i druge – a Leo je već neko vreme na putu da postane malo više od prijatelja.

A sad kad smo vam osvežili pamćenje, najbolje je da prvo na miru pročitate epizodu unutar ove sveske, pa se vratite ovde da proćaskamo o njoj. Bez žurbe, pričekaćemo vas.

Gotovo? Odlično.

U ovoj epizodi Gea ima posla s najadama i hamadrijadama – odnosno nimfama. U vezi s tim, kao inspiraciju, autor serijala Luka Enoh citira nam Platona, koji je u Fedru zapisao Sokratove reči: „…a pod platanom opet umilno izvire izvor veoma studene vode, tako da se nogom može osetiti. Po slikama i zavetnim poklonima čini se da je to svešteno mesto, posvećeno nekim Nimfama i Aheloju.“ Tu je i Gete, koji u pesmi Ribar pripoveda o nesrećnom momku koji se susreo s devojkom iz vode: „…kroz morski šum ču priču njenu i pesmu njenu, i sudbu mu odredi događaj taj, što zbog sebe a što zbog nje pade u morsku penu, nestade u bezdanu, i to mu bi kraj.“ Između ta dva citata možemo da odredimo prirodu nimfi: obožavane su, predmet su seksualne požude ali i umetničke inspiracije i sklone su da svesno ili nesvesno koriste ljude (muškarce, u stvari) zarad sopstvenih ciljeva – ponekad valjanih, ponekad ne. Susreti s njima se tradicionalno završavaju tragično. Dve stvari ostavljaju najveći utisak u ovoj epizodi: prvi seksualni odnos Gee i Leonarda s jedne strane i ljubav jedne hamadrijade i umetnika Karla. Dok će čitaocima možda delovati da se Gea previše lako i neobavezno upustila u seksualno sazrevanje (nije bilo čak ni pravog poljupca u ranijim epizodama, odmah se prešlo na stvar), druga ljubavna veza nam pokazuje šta se dešava kad je ljubav preozbiljna. Između Karla i neimenovane hamadrijade rodilo se nešto o čemu se pesme pevaju, slike slikaju, zarad čega se životi gube. Pri tom, i pored siline osećanja, motivi ovih ljubavnika mogu se dovesti u pitanje. Nije jasno zbog čega je Karlo uopšte bio kod starog hrasta, zbog iskrenih uverenja ili zbog promocije – priča nikad ne demantuje Ziga i druge eko-aktiviste koji ga optužuju za samoreklamiranje; i prva osoba kojoj je pokazao nove slike jeste njegov agent. A i nimfa, i ored toga što je očarana „junaštvom“ (kukavnim kakvo jeste) nesrećnog slikara, ne saopštava mu da će ga njena ljubav ubiti, da zahvaljujući njoj Karlo na slikama bukvalno ostavlja delove sebe. No, i to je ljubav, sumnje nema – posesivna, blago sebična i fatalna. Kilometrima daleko od onog što Gea i Leo doživljavaju – neobavezno seksualno zadovoljstvo koje će možda s vremenom prerasti u nešto trajnije, a možda i neće. Jedna od tih ljubavi je život, druga smrt.

Gde voda teče je samim tim i priča o trošenju ljudske životne energije, kako one fizičke oličene u našem telu, tako i one duhovne, oličene u kreativnosti, ali i u već spomenutoj ljubavi − i nije slučajno što je Enoh u ovoj epizodi svojoj junakinji podario prvo seksualno iskustvo. Ova priča je, naravno, tragična, jer sve se troši, i život, pa čak i ljubav, i za sve na kraju voda proteče, panta rei i gotovo, tako da za malu hamadrijadu i njenog slikara sreće nema. A da li će sreće biti za samu Geu – ostaje da se vidi do kraja serijala.

Kratki zavir:
Gea8.pdf

Dodatne informacije

Izdavači

Darkwood

Autori

Luca Enoch

Godina izdavanja

2010

Zalihe / Akcije

Nema na stanju

Edicije / Revije

Serijali / Junaci

Gea

Glavni meni

Gea 8: Gde voda teče

255,00 RSD300,00 RSD (-15%)