Nov način dostave za Darkwood mange - Tiskovina putem pošte za 169 din. Uštedite 180 din.!

Gea 6: Bauk

255,00 RSD300,00 RSD (-15%)

Nema na zalihama

Obavestite me kada ovo izdanje ponovo bude na stanju.

9 korisnika čeka ovo izdanje.

Izdavač: Darkwood
Naslovna strana: Luca Enoch
Scenario: Luca Enoch
Crtež: Luca Enoch
Naslov originala: L’Orco
Broj originala: 6
Format: A5
Povez: meki
Boja: crno-belo
Broj strana: 130

Category:

Mračnim ulicama grada šeta bauk, uzima decu i onda ih ostavlja iseđene, bez organa. Ali ko je u stvari bauk? Grdosija iz druge dimenzije… ili možda izvesni cenjeni doktor koji čudom uspeva da nabavi rezervne organe za svoje cenjene pacijente? Plus, istorijat Zaštinika, od silaska Gregora do Velikog potopa!

Da se preslišamo: ko je Gea? Mlađahna pripadnica Zaštitnika, kaste koja od pradavnih vremena štiti našu planetu od upada uljeza iz drugih dimenzija. Ko su joj prijatelji? Kaljostro, njen magični crni mačak kome se pojavi bela zvezda na čelu kad god neki uljez upadne u našu dimenziju; Leonardo, bubnjar njene grupe, paralisan od struka nadole (izgleda da između njega i Gee ima nečeg dubljeg od prijateljstva, ali to još nije sigurno) i Leonardov drugar Zig, jak kô zemlja. A neprijatelji? Modna kreatorka Diva, pripadnica Krvničkog soja, zakletih neprijatelja čovečanstva i Zaštitnika, i Egzarh, veliki demon koga Diva čuva i neguje, jer je „nekompletan“ stigao u našu dimenziju, pa mu je potrebno vreme da se regeneriše i sve nas pobije. Da li je Gea dobra Zaštitnica? Pa onako – previše je popustljiva prema uljezima koji nisu opasni, više voli da svira s bendom nego da meditira i drugi Zaštitnici, s kojima je retko u kontaktu, smatraju je neozbiljnom klinkom.

Što se ove epizode tiče, imamo jednog bauka u ljudskom obliku i cenjenog doktora koji nosi čak i titulu viteza, a u stvari je – ubica. Nismo vam time ništa otkrili pre vremena, situacija je jasna od samog početka stripa. No, kakva je motivacija ovog negativca? Gotovo šizofrena: u razgovoru s klijentima deluje razborito, kao osoba koja je odbacila sve veštački nametnute društvene norme i posvetila se ličnom profitu kao jedinoj važnoj stvari na svetu. S druge strane, kada je sam, naš monstruozni doktor čika sudbinu, lično prenosi leševe, izaziva policajce koji ga zaustavljaju, apsolutno je siguran u nedodirljivost koju mu pruža status u društvu – društvu čije je norme tako olako odbacio. I uz sve to mirno spava. Tim povodom Luka Enoh se poziva na mišljenje oca psihoanalize, Sigmunda Frojda, u vezi s ljudsko prirodom. Frojd nam kaže da čovek nije smerno biće kome treba ljubav i da nije baš u stanju da se racionalno brani kada je napadnut. Ne, čovek je agresivan i u tuđem napadu vidi priliku da iskaže sopstvenu agresivnost, da na drugome iskali energiju bez nekog smislenog učinka, da na njemu iživi svoje seksualne frustracije, da ga ponizi i muči. Čovek je čoveku vuk, agresivnost čuči u svakome od nas i čeka samo zgodan trenutak da se manifestuje i razotkrije ljudsku zver koju (donekle) obuzdavaju društvene norme.

Za opravdavanje takve ideje služi i govor zlog doktora o krivici, za koji je Enoh dobio inspiraciju iz jednog teksta italijanskog pisca i kritičara Đuzepa Pontiđe, dok su citati o Žilu de Reu preuzeti iz knjige „Plavobradi“, Ernesta Ferera.

U ovoj epizodi takođe imamo i do sada najdetaljniji opis nastanka kaste Zaštitnika i sukoba s Krvničkim sojem, đavolima. Mitološki osnov sukoba preuzet je iz Knjige Enohove, religijskog teksta koji nije uvršten u zvaničnu Bibliju, već se smatra apokrifnim. Postoje dva prastara prevoda Knjige Enohove, etiopski i slovenski, s tim što je slovenski rađen po starijoj verziji teksta i kraći je. Enoh se ovde poziva na etiopsku verziju, što je stvorilo male probleme s prevođenjem, jer kod nas prisutni „slovenski Enoh“ nema detalje na koje se Gea poziva, kao što se i uprevodu Biblije Karadžića i Daničića ne spominju Nefilimi i Elohimi, već samo divovi i sinovi Božiji. Zato je tekst koji Gea u našem izdanju citira kombinacija etiopske i slovenske verzije, jer smo probali da ostanemo verni našoj tradiciji, a da ipak ne ispustimo bitne detalje. Činjenica da ni biblijski tekstovi ne mogu da se slože da li su Elohimi/Gregori bili dobri ili loši momci svakako se prenela na konačni rezultat – ali je u skladu s konstantnim preispitivanjem pojmova dobra i zla koje će u Gei biti sve očiglednije. Nadamo se da je rezultat zadovoljavajući.

Kratki zavir:
Gea6.pdf

Dodatne informacije

Izdavači

Darkwood

Autori

Luca Enoch

Godina izdavanja

2010

Zalihe / Akcije

Nema na stanju

Edicije / Revije

Serijali / Junaci

Gea

Glavni meni

Gea 6: Bauk

255,00 RSD300,00 RSD (-15%)