Gea 2: Dionisova povorka

212,50 RSD250,00 RSD (-15%)

Nema na zalihama

Obavestite me kada ovo izdanje ponovo bude na stanju.

Izdavač: Darkwood
Naslovna strana: Luca Enoch
Scenario: Luca Enoch
Crtež: Luca Enoch
Naslov originala: Il corteo di Dioniso
Broj originala: 2
Format: A5
Povez: meki
Boja: crno-belo
Broj strana: 130

Category:

Gea je mlada i pomalo otkačena rokerka koja živi sa svojim mačorom Kaljostrom. Ona je zaštitnica, pripadnica milenijumima stare kaste ratnika koji brane našu planetu od đavola i drugih uljeza iz haotičnog multiverzuma koji ne možemo da vidimo.

Dobro došli u drugu epizodu serijala u kojoj glavnu ulogu ima nova mlađahna junakinja – Gea!

Ako je ovo vaš prvi susret s Geom, ili ste kojim slučajem zaboravili šta se desilo u prethodnom broju, ne brinite, podsetićemo vas: Gea je Zaštitnica, pripada čuvarima koji našu dimenziju već milenijumima brane od uljeza iz drugih dimenzija. Uljezi nisu nužno neprijateljski nastrojeni, one bezopasne Gea kroz dimenzionalni prolaz, znan i kao Prag, šalje u Limbo, neku vrstu dimenzije-čekaonice, gde uljezi čekaju na povratak u svoj svet. One opasne, koji uglavnom spadaju u Krvnički soj, demone ili đavole, Gea mora da ubije. Uljeze nalazi pomoću svog mačora Kaljostra, kome se na čelu pojavljuje bela zvezda kada je neki od njih u blizini. Kaljostro pak iz nekog razloga ne može da oseti Divu, demonku zamaskiranu u modnu kreatorku, koja se zaklela da će Gei doći glave. No, Gea je takođe tinejdžerka koja voli sve što vole mladi, tako da u neimenovanoj metropoli, koja može biti Njujork ili Milano (a uz malo natezanja i Beograd), traži priliku za zabavu, dobru muziku i provod s prijateljima. Finansira je misteriozni „Ujak“, a progone je noćne more u kojima je, naizgled, jedan demon pobio njene rodietlje. I to je to, to je sve što treba da znate.

Sad kad smo prebrinuli prepričavanje, pozabavimo se malo uzorima Luke Enoha, kompletnog autora ovog serijala. Prvo, mačak Kaljostro nije „pozajmljen“ iz Dilana Doga. Dilanofili znaju da se u tom serijalu takođe pojavljuje mačor s magičnim moćima, ali Enoh i Ticijano Sklavi, autor DD-a, jednostavno su u mladosti gledali iste filmove – Kaljostro je u italijanskom prevodu ime magičnog mačka u romantičnoj komediji „Zvono, knjiga i sveća“ o zaljubljenoj veštici (u američkom originalu mačak se zove „Pajvaket“). Dalje, i pored određene sličnosti u dinamici crtanja, Gea nije grafički inspirisana japanskim stripovima, mangama. Sam Enoh kaže da ih ne prati, osim naravno klasika kao što su Akira Katsuhira Otomoa i Ghost in the shell Masamune Široua, i da je njegov stil u Gei plod želje za većom dinamikom crteža. Ono što je pak očigledno bio uzor Enohu jeste misticizam i ezoterija svih vrsta, pa smo tako već u prošlom broju imali pominjanje Teozofista, Kabale i termina iz joge… a to će se nastaviti i kroz ostatak serijala, s naglaskom na, prikladno, Knjigu Enohovu, apokrifni biblijski tekst o kome će biti više reči u narednim brojevima.

Za kraj recimo nešto i o priči u ovom broju. Gea će se ovde sresti sa Satirima, šumskim ljudima koji imaju kozje noge i rogove i koji simbolizuju Haos. Dionisova povorka iz naslova epizode je skup mitskih bića slične nepredvidive i razuzdane prirode, koja dolaze do izražaja u nestabilnim vremenima kada je ustaljeni poredak dovoden u pitanje i nagoni prevladavaju nad razumom. Iako to nije naznačeno u ovoj priči, to znači da je Gein svet blizu promene… promene koja će uslediti u narednim brojevima serijala. Takođe, ne dozvolite da vas simpatični Satiri zavaraju – oni kidnapuju žene i oplođuju ih protiv njihove volje. To je u prirodi Satira, njihova kultura to ne samo da dozovljava nego se i oslanja na taj nama grozan čin – što ne znači da je tako nešto opravdano. Ali sukob kultura s potpuno suprotstavljenim sistemima vrednosti i problemi koji iz toga nastaju nešto je što je uobičajeno u Geinom svetu… kao i u našem.

Uživajte u priči, i vidimo se za mesec dana!

Kratki zavir:
Gea2.pdf

Dodatne informacije

Izdavači

Darkwood

Autori

Luca Enoch

Godina izdavanja

2010

Zalihe / Akcije

Nema na stanju

Edicije / Revije

Serijali / Junaci

Gea

Glavni meni

Gea 2: Dionisova povorka

212,50 RSD250,00 RSD (-15%)