Nov način dostave za Darkwood mange - Tiskovina putem pošte za 169 din. Uštedite 180 din.!

Gea 10: Uljez

255,00 RSD300,00 RSD (-15%)

Nema na zalihama

Obavestite me kada ovo izdanje ponovo bude na stanju.

Izdavač: Darkwood
Naslovna strana: Luca Enoch
Scenario: Luca Enoch
Crtež: Luca Enoch
Naslov originala: L’intruso
Broj originala: 10
Format: A5
Povez: meki
Boja: crno-belo
Broj strana: 130

Category:

Grupa parazita već godinama oživljava leševe skitnica i drugih osoba bez porodice kako bi na miru mogli da žive na Zemlji. Ali, jedan od parazita je sad počinio grešku – oživeo je mladog crnca sa porodicom, viđenog društvenog aktivistu – i to preti da destabiliše zajednicu u kojoj živi, ali i da privuče pažnju medija. Na Gei je da do toga ne dođe…

Pošto sa ovom, desetom sveskom Gee ulazimo u drugu polovinu serijala, evo malo detaljnijeg podsetnika: naš svet je deo multiverzuma, ogromnog skupa što duhovnih što materijalnih dimenzija, poznatog i pod imenom Sve; Zemlja se nalazi u naročito turbulentom delu Svega, u Čvoru tokova dimenzionalnih energija koje se kreću duž Astralnih meridijana koji presecaju Sve – a Čvor dovodi do čestog upada uljeza iz drugih univerzuma. Čvorovi su nastali pre više desetina hiljada godina, kad je rasa viših bića poznata kao Gregori pokušala da kroz Sve pronese poruku o Kosmičkom bratstvu – nisu uspeli, uglavnom i zato što narodi Svega nisu bili spremni za saznanja koja su Gregori doneli… Pride, putovanje Gregora kroz Sve dovelo je do kosmičkih poremećaja; druga grupa viših bića, Vrhovnici, zabranila je putovanja kroz dimenzije i na svetovima koji su u Čvorovima protoka dimenzionalne energije uspostavila je kastu Stražara, negde zvanih i Zaštitnici, koja će tamaniti uljeze ili ih slati u veštački svet, Limbo. Zaštitnici na Zemlji odmah su se sukobili s Krvničkim sojem, rasom Đavola, i u okršaju poznatom kao Veliki rat, ali i kao Potop, proterali su ih s naše planete. Sve se to odigralo u vreme pre pisane istorije i prožima mitove i legende raznih naroda i religija Zemlje.

Danas – mlađahna Gea postala je Zaštitnica kad joj je njen prethodnik na samrti preneo predačko sećanje koje seže sve do Velikog rata, a to se odigralo nakon bitke sa demonom koji je ubio Geine roditelje; Krvnički soj i dalje pokušava da se vrati u našu dimenziju, da polomi Pečat koji odvaja njihov svet od našeg; agent Krvničkog soja na Zemlji je Diva, demonka poznata i kao Ardat-Lili, koja pokušava da nađe đavola dovoljno jakog da polomi Pečat – i izgleda da ga je našla u Arhontu, sinu groma koji je slučajno dospeo na Zemlju i potpuno nesvestan sopstvenog porekla odrastao u cirkusu dok ga Rakšasa, sluga Ardat-Lili, nije pronašao. Gea i drugi Zaštitnici misle da su ubili Arhonta, ali to nije tačno… takođe, ovog Đavola i Geu spajaju čudna sećanja iz doba Velikog rata, ali njihova priroda još uvek nije jasna. Da bi postala bolja Zaštitnica, Gea mora da kroz raznevežbe razvija svoju energiju krivulje – metaforičku kundalini zmiju koja čuči u svakom od nas; s kolegama se sreće na Astralnoj ravni, a osim „običnih“, upoznala je i druge, specijalizovane grupe Zaštitnika: Teškaše, koji su jaki kao zemlja i praktično neuništivi, i Odstranjivače, zadužene za eliminisanje onih koji su se ogrešili o pravila kaste; no, Gea ima i kakav-takav privatni život, u kome je sve manje njen bend, a sve više Leonardo, hendikepirani bubnjar i Gein više ljubavnik nego momak; a tu je i Zigfrid, Leov gej prijatelj hokejaš.

Okej, sad kad smo vam detaljno prepričali osnove Gee, recimo ponešto i o Uljezu. U ovoj epizodi Luka Enoh, autor serijala, nastavlja da spaja SF, horor i savremene društvene probleme. Uljez iz naslova je, deluje očigledno, parazit koji se nastanjuje u leševima i reanimira ih; a ipak je ovo više priča o Getu s velikim g, o ljudima koji pokušavaju da se izbore s tim što su ekonomskim i socijalnim zidinama odvojeni od ostatka sveta. Enoh nam u predgovoru za originalno italijansko izdanje Uljeza navodi i izvore na kojima je zasnovao Lesa i njegovu „ekipu iz kluba“ – s jedne strane, knjigu Loika Vakanta Telo i duša: Etnografski zapisi boksera-pripravnika, a s druge, članke i uopšte karijeru privatnog detektiva Džoa Bartela, koji se u San Francisku bavio pričama ljudi osuđenih na smrtnu kaznu. I Vakant i Bartel oslikavaju beznađe geta koje je posledica deindustrijalizacije i seljenja proizvodnje u zemlje trećeg sveta s jeftinijom radnom snagom – situaciju koju je današnja ekonomska kriza dodatno pogoršala. Ali i Vakant i Bartel ističu sport, odnosno boks, kao „školu života“ koja drži mlade iz geta van opasnijih mesta i životnih stranputica. Kako će se dvostruki uljez snaći u svemu tome? Pročitajte priču i saznajte.

Na kraju, bez sumnje ste već primetili da ovaj jubilarni broj Gee ima više strana nego inače. U pitanju je Darkwoodov poklon vernim čitaocima – posle regularne epizode naći ćete kratku priču Gea u svetovima različitosti, koja je izašla van regularne serije i koje u originalnom italijanskom izdanju ovog broja nema. Ali više o toj priči kad stignete do nje…

Zavirite u izdanje:
Gea 10.pdf

Dodatne informacije

Izdavači

Darkwood

Autori

Luca Enoch

Godina izdavanja

2011

Zalihe / Akcije

Nema na stanju

Edicije / Revije

Serijali / Junaci

Gea

Glavni meni

Gea 10: Uljez

255,00 RSD300,00 RSD (-15%)