Nov način dostave za Darkwood mange - Tiskovina putem pošte za 169 din. Uštedite 180 din.!

Okružen mrtvima

Fenomen je termin dugo korišćen za stripove koji su se probili u „cenjenije” medije, kao što su film ili televizija. Danas to više nije nikakvo čudo, jer su najgledaniji filmovi proteklih godina zasnovani na strip-junacima. Međutim, čak i u takvoj situaciji, serijal Okružen mrtvima Roberta Kirkmana upravo je – fenomen. Na tržištu kojim decenijama suvereno vladaju šareni superheroji, na kome dve velike izdavačke kuće, DC i Marvel, diktiraju trendove, u oktobru 2003. pojavila se prva sveska ovog crno-belog horor serijala. Objavila ju je izdavačka kuća Imidž, koja je godinama, uz manje ili više uspeha, pokušavala da bude „superherojskija” od velikih izdavača, a autori su bili u to vreme potpuno nepoznat scenarista Robert Kirkman i još neznaniji crtač Toni Mur. Prodaja je samim tim bila daleko od spektakularne. Ali desilo se nešto čudno: dok broj prodatih primeraka obično pada iz broja u broj, ovde je rastao. I nije stajao. Devet godina kasnije došli smo do toga da je stota sveska serijala Okružen mrtvima najprodavaniji strip godine u Americi, čemu bez sumnje uopšte nije odmogla činjenica da se po ovom stripu snima jedna od najgledanijih TV serija. Okružen mrtvima je samim tim krunisan neverovatnim uspehom… ali uspehom steknutim kroz mukotrpan rad, a ne preko noći.

Čitaoci u Srbiji su bezmalo od početka imali priliku da prate Okružen mrtvima – čačanski izdavač Lavirint je u avgustu 2004, s manje od godinu dana kašnjenja u odnosu na Ameriku, počeo sa objavljivanjem serijala u sveščicama od 48 strana (s druge strane je bio superherojski serijal Roberta Kirkmana Nepobedivi). Ali avaj, strip je još uvek bio nepoznat domaćoj publici i izdanje je trajalo 13 brojeva. Za utehu, u pitanju je jedno od prvih licencnih izdanja Okružen mrtvima u svetu, ako ne i prvo, i te sveske danas postižu ogromne cene na američkom Ibeju. Darkwoodovo izdanje koje držite u rukama izlazi u knjigama koje sakupljaju šest originalnih svezaka (čije naslovnice možete naći na kraju svake knjige).

Ukoliko se ranije niste sreli sa ovim serijalom ni u stripskoj ni u televizijskoj formi, čeka vas epopeja o preživljavanju u svetu u kome su mrtvi ustali, a civilizacija i, možda, ljudskost nestali. Ako ste pratili TV seriju, pa vas zanima kako se sve odigrava u stripu, odgovor je – drugačije. Nekad manje, nekad više, ali čak i kad izgleda da je priča slična, sudbine likova su različite. U krajnjoj liniji, televizijska serija je plod rada mnogih producenata i scenarista, a u stripu, mahom brutalnijem od onoga što se može videti na malim ekranima, Robert Kirkman sam caruje. A u slučaju da ste već pratili Okružen mrtvima u nekom drugom izdanju – sada imate priliku da obnovite gradivo i nastavite tamo gde ste stali u redovnom ritmu i po pristupačnoj ceni.

Kako god bilo, pred vama je jedan od najuspešnijih i najboljih horor strip-serijala u poslednjih deset godina. Uživajte. Ili, možda prikladnije – strepite!

 

Glavni meni