Nov način dostave za Darkwood mange - Tiskovina putem pošte za 169 din. Uštedite 180 din.!

Deo vojničkih snova

„Pinap“ (odnosno, nesrećna kovanica „pinap-gerla“), kažu nam rečnici, znači „lepotica čije fotose momci lepe po sobama i kamionima“. Reč je staromodni naziv za manje ili više obnažene, ali uvek atraktivne devojke (od kojih su neke bile glumice, a neke preteče današnjih „starleta“) koje nam se smeškaju sa kalendara, duplerica, naslovnih strana i drugih mesta, fotografisane tako da osokole mušku populaciju, prevashodno vojničku – za slike pravljene da se kače na zidove, pa otud i naziv. Ne deluje vam kao posebno interesantna tema za strip? Grešite! Veza između pinapova i stripova je stara. U doba pre „fotošop” efeketa, idealne žene je bilo lakše nacrtati nego fotografisati (živi modeli imaju gadnu naviku da budu nesavršeni, kao i sve ostalo u stvarnosti), pa su ilustracije i fotografije lepotica rame uz rame krasile zidove kasarni. A gde je ilustracija, ni strip nije daleko.

U danima Drugog svetskog rata, među stripovima namenjenim za dizanje morala savezničkih snaga, prednjačio je – Milton Kanif. Kanif je, kako ljubitelji stripova bez sumnje znaju, jedan od najvećih i najuticajnijih autora devete umetnosti uopšte, i njegov stil je ostavio uticaj na velikane kao što su Hugo Prat i Mebijus. U Srbiji je uglavnom poznat po posleratnom Stivu Kenjonu, a u svetu po serijalu Teri i pirati. Osim rasprostranjivanja klasične avanture u egzotičnim krajevima po kojima su se kretali više anti-heroji nego junaci bez mane i straha, i unošenja stilizacije u novinski strip kojim je gospodario realizam Hogarta, Fostera i Rejmonda, Kanifovi kaiševi imali su jednu vrlo bitnu odliku koja ih je bez premca kvalifikovala za davanje podrške usamljenim vojnicima: žene,prelepe, fatalne žene. Zato nije ni čudo što je glavni lik serijala Male Call, namenjenog vojsci, bila upravo žena. Miss Lace, „gospođica Čipka“, bila je humoristički strip u kome prilično naivna junakinja upada u razne dogodovštine sa vojnicima, koje je oslovljavala sa „generale“, kog god da su čina. Naravno, strip je doživeo enorman uspeh, i nakon rata, bio je jedan od prvih po kojima je snimljena televizijska emisija. U njoj, gospođicu Čipku je glumila devojka koja je Kanifu već dugi niz godina bila model za crtanje žena – Doroti Partington.

Strip Pinap, koji u izdanju Dargoa izlazi od 1994. godine, a čiji prvi album imate u rukama, bavi se upravo Doroti Partington. Ne onom pravom, naravno, već jednom fiktivnom verzijom koja u ovoj drami sa, u kasnijim poglavljima sve izraženijim elementima trilera – ali i sveprisutne erotike – prolazi kroz istorijski turbulentni period. Serijal prati Doroti, za prijatelje Doti, od vremena Drugog svetskog rata, dok je bila tek šiparica, pa do… videćete kada pročitate dalje epizode. Scenarista Jan i crtač Filip Berte koriste Pinap kako bi oslikali kako rat, tako i kulturu koja ga prati i život u njegovoj pozadini – a pre svega žene i njihovu nemoć… i moć. Iz tog razloga, fiktivna Doti će se sresti sa podjednako fiktivnom verzijom Miltona Kanifa, u susretu koji će izroditi lik Otrovne Ajvi, zavodnice i špijunke mnogo opasnije od naivne Miss Lace koju je pravi Kanif crtao, a za koju je prava Doroti služila kao model. Ali, vremenom će lik Otrovne Ajvi sve više uticati na sirotu Doti…

Pinap je osmišljen kao serijal koji se sastoji od trodelnih ciklusa – „Pamtite Perl Harbor” je prvi deo ciklusa „Drugi svetski rat“. Nakon njega sledi „Hladni rat“, pa „Las Vegas“, a u Francuskoj je nedavno započet i četvrti ciklus, „Holivud”. Čitaoci u Francuskoj već više godina imaju priliku da prate avanture prvo naivne, a nakon toga prekaljene Doti. A čitaoci Perli od ovog broja kreću da zalaze u svet čipki, krvi, stripova, licemerja i lepote. Nadamo se da će druženje i sa Doti i sa Ajvi potrajati.

 

Glavni meni