Tribina: MEBIJUS: Ludak svetog srca

Dom omladine Beograda i Darkwood vas pozivaju na tribinu:

MEBIJUS: Ludak svetog srca

sreda, 26. april 2017. u 18:00

DOB//Hol

Učestvuju: Zoran Janjetov (strip-autor), Vladimir Vesović (autor i osnivač škole stripa „Đorđe Lobačev”), Slobodan Jović (glavni urednik u izdavačkoj kući Darkwood). Moderator tribine je Milan Jovanović (urednik u Darkwoodu).

Mebijus je psudonim legenradrnog francuskog strip-autora Žana Žiroa. Pod svojim pravim imenom najpoznatiji je kao crtač strip-serijala Poručnik Bluberi. Međutim, Žiro je, osim svog konvencionalnog rada na stripu klasičnog izraza (u kom je ostavio neizbrisiv trag), poput kakvog Doktora Džekila skriven iza pomenutog pseudonima, stvarao potpuno drugačije, stilski smele i inovativne stripove. Predstavljao je svojevrsnu avangardu, a njegova virtuoznost prepoznata je kao „visoka umetnost”, te se danas Mebijusovi stripovi proučavaju na univerzitetima i u umetničkim školama širom sveta. Retko koji autor je bio tako unikatan, a istovremeno toliko podražavan. Teško je proceniti da li mu istorija umetnosti više duguje zbog velikih dela koja su ostala za njim ili zbog uticaja koji je izvršio na veliki broj generacija umetnika. Mebijusov jezik je sveprisutan u savremenom stripu.

Tribina o Mebijusu druga je u ciklusu razgovora i događaja na temu devete umetnosti, pod naslovom „Stripovi za sve!”, koje izdavačka kuća Darkwood priređuje u saradnji sa Domom omladine Beograda, svake poslednje srede u mesecu.

0 odgovori

Ostavite Komentar

Želite da učestvujete u diskusiji?
Slobodno se priključite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *