Tribina: KORTO MALTEZE: SADA MNOGO BLIŽE

Dom omladine Beograda i Darkwood vas pozivaju na tribinu:

KORTO MALTEZE: SADA MNOGO BLIŽE

sreda, 29. mart 2017. u 18:00
DOB//Hol

Učestvuju: Zefirino Grasi (glavni urednik Politikinog Zabavnika), Aleksandar Žikić (novinar i publicista), Slobodan Jović (glavni urednik u izdavačkoj kući Darkwood). Moderator tribine je Milan Jovanović (urednik u Darkwoodu).

Korto Malteze je strip-serijal italijanskog autora Huga Prata. Glavni junak, po kom serijal nosi naziv, avanturista je i mornar čija putešestvija počinjemo da pratimo od 1913. godine. U dvanaest knjiga, od kojih su neke sa celovitim pripovestima a neke sačinjene od zbira kraćih priča, sabranih prema geografskom ključu (Venecija, Kelti, Etiopljani, Helvećani…), sledićemo Korta, šarmantnog junaka (ponekad i antijunaka) u večitoj potrazi za blagom. Iako je blago često predstavljeno kao istinsko, materijalno bogatstvo, uvek nam je jasno da je Korto u potrazi za nečim višim i plemenitijim (to je čak i sadržano u naslovu knjige Uvek malo dalje). Lutalica i čovek bez domovine, Korto je sin gibraltarske proročice i kornvolskog mornara, a rođen je 1887. godine u Valeti. Potomak je Istoka i Zapada, fizičkog i metafizičkog. Romantični je heroj koji pomaganje potlačenima uvek postavlja ispred sopstvene dobrobiti, iako to nikada neće priznati pokušavajući da zadrži imidž tvrdokornog tipa. Strip-serijal Korto Malteze najbolji je primer harmoničnog spoja slikarske veštine i literarne sofisticiranosti, čiji brak nam donosi sasvim novi umetnički medij – strip. Korto Malteze jedan je od najubedljvijih argumenata u prilog činjenici da je tokom XX veka strip počeo da biva tretiran kao nova umetnost.

Korto Malteze je posle dugo vremena ponovo prisutan u domaćim knjižarama. Izdavačka kuća Darkwood objavila je prve dve knjige ovog kultnog strip-serijala: Balada o slanom moru i U znaku Jarca. Remek-delo Huga Prata ove godine slavi pola veka od prvog objavljivanja (1967. godine) a domaća čitalačka publika još uvek nije dobila adekvatno albumsko izdanje koje bi sabralo sve knjige serijala. Darkwood planira da to ispravi i da nam u narednih nekoliko godina predstavi sabranog Korta Maltezea u 12 knjiga. Izdanja su priređena u luksuznoj opremi sa tvrdim koricama, na najfinijem papiru i u koloru. Obogaćena su svim integralnim dodacima (mape, crteži, akvareli…). Izdanje Darkwooda predstavlja prvo albumsko objavljivanje avantura Korta Maltezea na ćiriličkom pismu.

Ova tribina prva je u ciklusu razgovora i događaja na temu devete umetnosti, pod naslovom „Stripovi za sve!”, koje će izdavačka kuća Darkwood u saradnji sa Domom omladine Beograda, priređivati od marta u ovoj instituciji kulture.

0 odgovori

Ostavite Komentar

Želite da učestvujete u diskusiji?
Slobodno se priključite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *